Η συγκομιδή της ελιάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Ήξερες ότι οι Κύπριοι παράγουν περισσότερους από 10 χιλιάδες τόνους ελιών κάθε χρόνο; Το νησί έχει παράδοση χιλιάδων χρόνων στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων! Καθόλου παράξενο, αφού ως κατ’ εξοχήν μεσογειακό δέντρο, η ελιά ευδοκιμεί σε μεσογειακά κλίματα, με μακριά, ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Η πιο συναρπαστική εποχή λοιπόν για τους παραγωγούς ξεκινά τον Οκτώβριο: Η εποχή της συγκομιδής! Αυτή είναι η πιο δραστήρια περίοδος του χρόνου, που διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο και συνοδεύεται από πολύ ιδρώτα, αλλά και πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα των παραγωγών – επαγγελματιών και ερασιτεχνών που βλέπουν το «λιομάζωμα» σαν το αγαπημένο τους χόμπι!

Διερωτάσαι πώς μπορείς κι εσύ να ξεκινήσεις τη συγκομιδή των δικών σου ελιών; Εδώ θα βρεις τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις την αρχή!

Χρώματα και ωριμότητα της ελιάς

Το χρώμα έχει σημασία όταν πρόκειται για τη συγκομιδή της ελιάς, γι’ αυτό πρέπει να μάθεις πώς να ξεχωρίζεις και να μαζεύεις τις κατάλληλες ελιές, ανάλογα με το χρώμα τους! Πάμε να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι:

Πράσινες ελιές

Όλες οι ελιές είναι πράσινες στην αρχή. Και ανώριμες. Συνήθως, οι πράσινες ελιές είναι αρκετά σκληρές και διατηρούνται περισσότερο, αλλά είναι και ιδιαίτερα πικρές. Χρειάζονται πολλούς μήνες για να αποκτήσουν μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση. Αυτές είναι οι ελιές που χρειάζεσαι αν θέλεις να τις κάνεις αλατισμένες – ή αλλιώς «τσακιστές». Αν πάλι θέλεις να παράγεις λάδι από αυτές τις ελιές, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι θα είναι πικρό, με έντονη γεύση.

Κιτρινοπράσινες μέχρι κοκκινωπές – μωβ ελιές

Καθώς οι ελιές ξεκινούν να ωριμάζουν, το χρώμα τους αλλάζει. Επιπλέον, γίνονται πιο μαλακές, με λιγότερο πικρή και λιγότερο έντονη γεύση. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις μαζέψεις αν θέλεις να παράγεις λάδι, αφού σε αυτή τη φάση, οι ελιές σου έχουν τη μεγαλύτερη σχεδόν περιεκτικότητα σε λάδι. Κατ’ ακρίβεια, θεωρούνται ότι είναι στο απόγειό τους για παραγωγή λαδιού!

Μαύρες ελιές

Οι ώριμες ελιές! Βρώσιμες (αφού πρώτα τις βάλουμε στο νερό για αρκετές μέρες) και γεμάτες λάδι! Η γεύση τους είναι τώρα πιο γλυκιά και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι, με ήπια, γλυκιά γεύση.

Η διαδικασία της συγκομιδής

Τώρα που ξέρεις πώς να διαλέξεις τα χρώματά σου, σίγουρα θα θέλεις να ξέρεις και πώς διεξάγεται η όλη διαδικασία! Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό!

Θα χρειαστείς γάντια κήπου, μια τσουγκράνα, ένα ελαιοραβδιστικό, μερικούς κουβάδες, μια σκάλα και ελαιόπανα! Πρώτα απ’ όλα, τοποθετείς ένα ελαιόπανο κάτω από το δέντρο. Στη συνέχεια, φοράς τα γάντια σου και ξεκινάς να μαζεύεις με το χέρι τις ελιές που θέλεις από τα χαμηλότερα κλαδιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σκάλα σου για να μαζέψεις ελιές και από τα ψηλότερα κλαδιά!

Ακολούθως, είναι ώρα να αξιοποιήσεις τον εξοπλισμό σου: Με την τσουγκράνα ή το ελαιοραβδιστικό, αποκόπτεις απαλά πολλές ελιές μαζί. Προσοχή μην σπάσεις τα κλαδιά χτυπώντας τα πολύ δυνατά. Μαζεύεις όλες τις ελιές από το ελαιόπανο με τη τσουγκράνα σου, τις τοποθετείς σε ένα κουβά και προχωράς στο επόμενο ελαιόδεντρο!

Tip

Πρόσεξε μην αφήσεις ελιές στο έδαφος, γιατί θα σαπίσουν και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες ή να προσελκύσουν μύγες.

Extra tip

Πρέπει να αξιοποιήσεις τις ελιές σου εντός τριών ημερών από τη συγκομιδή, πριν ξεκινήσουν να οξειδώνονται και να γίνονται ξινές. Γι’ αυτό, βεβαιώσου ότι έκανες σωστό προγραμματισμό!

Τώρα λοιπόν που ξεκαθάρισαν όλα στο μυαλό σου, τι θα σερβίρεις στο τραπέζι σου φέτος; Τσακιστές ελιές, μαύρες ώριμες ελιές ή ελαιόλαδο; Όποια και να ‘ναι η επιλογή σου, είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσεις τη δική σου παραγωγή! Καλή όρεξη!